среда, 1. фебруар 2012.

ПРАВОСЛАВНИ КРСТ НА ВРХУ МОНТ ЕВЕРЕСТ


"У децембру 2011. Године прославио сам 60. рођендан. Желим да још једном покушам да се попнем на овај врх и поставим мали православни крст", изјавио је Коњухов, који је и свештеник Руске православне цркве.

У мају 1982. године совјетска екипа успела је да се попне на Монт Еверест. У мају 1992. године овај врх је освојила и руска екипа у којој је био Коњухов.

Коњухов је познат по томе што је до сада шест пута опловио Земљину куглу, 14 пута прешао Атлантик, од тога једном на весла, обишао једрилицом Јужни Пол, а на Северни пол излазио је на скијама и псећој запрези.

До сада је имао више од 40 јединствених путовања, а своју визију света изражава сликама и књигама. Једини је човек који је освојио пет екстремних полова планете - Северни и Јужни пол, Арктички Пол, Монт Еверест и Рт Хорн. Са њим на командном месту, ни таласи нису препрека.

У част 60. рођендана Коњуха отворена је изложба графичких радова у Морском државном универзитету у Владивостоку.

Коњухов је 23. маја 2010. године рукоположен у чин ђакона.

Коњухов је у једном интервјуу рекао да на путовања носи Библију и да упражњава молитве, најчешће "Оче наш", Исусову молитву, молитву Николају Чудотворцу.

"Сваком човеку тешко је живети без вере, а путнику поготову, без ње се не може. Вера у Господа нашег Исуса Христа је основа свеукупног живота. Свуда где сам живео и почињао своје значајне експедиције, остављао сам капелице. То је моја захвалност Господу Богу за оно што ми допушта да чиним на земљи. Постоји таква и овде, у Москви, у двориштру моје радионице - подигнута у част светитеља Николаја Угодника 2004. године. Сматрам да паре које сам зарадио за време путовања не треба да трошим на себе - и зато градим храмове ", каже отац Фјодор.

1 коментар: