петак, 30. децембар 2011.

НОВОСАДСКИ ПОЛУМАРАТОН 2010


Новосадски полумаратон

Драги читаоци, не каже се за џабе да је атлетика краљица спортова. Данас се међу омладином реч „краљ - краљица“ употребљава да опишемо како је неко успешан, одличан у нечему. Можете мислити како се осећа човек када претрчи деоницу од 21 км, једноставно речено као краљ.

Атлетиком се бавим непуних осам година. Трчао сам разне дисциплине, угавом су то биле трке на дужим дистанцама. Протекле зиме дошла ми је помисао да узмем учешће у полумаратону, и тиме постанем атлетичар који ће имати епитет „краљ“. Сматрао сам да ова деоница неће представљати проблем за једног искусног атлетичара попут мене, мада никада не треба бити оптимиста и опробати се у оваквој трци без припреме.

По саветима претходних маратонаца и полумаратонаца добијам велику жељу за једним оваквим подвигом. Напорно сам тренирао у зимском периоду, чак повремено и по два пута дневно. Тренинг за полумаратон нимало није једноставан и захтева велики фокус и велику пожртвованост. Атлетичар који се припрема за полумаратон мора подједнако да ради и на општој као и на брзинској издржљивости. Такође и исхрана је један од битних фактора који утичу на ефикасност тренинга.

Сматрајући себе припремљеним за полумаратон, одлучио сам да се такмичим у првом полумаратону који се одржава у години у месецу марту, био је то Новосадски полумаратон.

Заједно са својим родитељима, који су ми дали највећу подршку на трци, одлазимо рано ујутру у Нови сад, 27.марта на градском тргу где ће се одржати старт ове величанствене трке.

Одлично загрејан и психички спреман за предстојећу трку, продирем у велику масу атлетичара, међу којима су били наши најбољи маратоци на просторима Србије попут Здравка Мишовића, Горана Миличића, браће Марка и Милоша Миловановића. Чекам одбројавање за старт и почтак трке.

Трка је почела. Током трке гледао сам да трчим у једном ритму јер је то кључ како да се успешно истрчи овако дугачка трка. Пратио сам групу атлетичара који су трчали таквим ритмом који ми је одговарао и готово до краја трке сам их пратио. Стаза је углавном била равна што ми је одговарало. Моји суграђани и пријатељи из клуба, браћа Миловановић(горе поменути) завршили су успешно ову трку. Милош је заузео друго, а Марко четврто место од укупно 800 такмичара. Ја сам кроз циљ прошао око десетак минута након што су Марко и Милош прошли. Заузео сам укупно 11. место а у категорији јуниора заузео сам 2. место са временом 1:21:00 ч.

Након успешно завршене трке, окрепио сам се пасуљем који смо као награду добили од организатора манифестације. Веома сам задовољан како сам истрчао трку и надам се да ћу се још надметати у овој дисциплини и бити још бољи него што сам био у Новом саду.

Филип Влајић


Нема коментара:

Постави коментар